Sernik z białą czekoladą i jagodami

Wreszcie jest! Kolejna okazja, żeby zjeść ten wspaniały sernik. Robię go trzeci raz w przeciągu trzech tygodni i za każdym razem wychodzi obłędnie dobry. Muszę przyznać, że obok american cheesecake i szarlotki z Pikawy to moje kolejne ulubione ciasto. Lekka, rozpływająca się w ustach słodycz przełamana kwaskowatością jagód. Brak słów. Zresztą po co gadać, lepiej się objadać! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:

    Spód:

  • 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (murzynki, łakotki itp.)
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 70 g masła

    Masa sernikowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (kupiłam w wiaderku, za każdym razem innej firmy i za każdym razem wychodził tak samo; w oryginale użyto President 4% tłuszczu)
  • 2 białka jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 300 g białej czekolady
  • jagody (część do pieczenia, część do posypania)

 

Tortownicę wyłożyć pergaminem do pieczenia, pozostawić wysokie brzegi. 
Ciastka pokruszyć najdrobniej jak tylko się da. Dodać łyżkę kakao oraz roztopione w rondelku bądź mikrofalówce masło. Całość wymieszać. W tortownicy wyłożyć rozkruszone ciastka, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. 

Twaróg połączyć z białkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i rozpuszczoną białą czekoladą. Wymieszać, najlepiej mikserem. Gotową masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej czekoladowy spód. Wygładzić powierzchnię i posypać jagodami (ja użyłam mrożonych jagód). Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120’C. Piec przez 65-70 minut. 

Po upieczeniu ostudzić. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (swoją drogą czekanie na ochłonięcie sernika to istna tortura). Przed podaniem posypać świeżymi jagodami (w związku z tym, że sezon jagodowy się kończy i ciężej je już dostać w sklepie, użyłam do posypania borówki amerykańskiej).

7 thoughts on “Sernik z białą czekoladą i jagodami

  1. Pingback: Sernik z malinami « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

  2. Pingback: Cheesecake – sernik amerykański « Stoliczku nakryj się – Przepisy i rysunki kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s