Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i migdałami

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na coś cytrynowego. Zaczęło się od myśli o lemoniadzie z włoskiej restauracji w Sopocie, a stanęło na cytrynowym cieście. Cytrynowe ciasto, mhm! Pamiętam, kiedy byłam dziewczynką, sąsiad z naprzeciwka sprzedawał świeżutkie, mokre babki cytrynowe własnego wypieku. To było coś, ten zapach! Pierwszy raz piekę cytrynowe ciasto. Te z poniższego przepisu jest ciężkie i wilgotne, coś jak cytrynowe ‚brownie’, takie lubię najbardziej.

Składniki:

  • sok z 2 cytryn + starta skórka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 60 g mąki pszennej tortowej

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 25cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C.

Cytryny myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Kroimy na połówki i wyciskamy sok.

Białą czekoladę mielimy lub siekamy na bardzo drobne kawałeczki.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy jajka, mąkę, migdały, sok i skórkę z cytryn oraz białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy.

Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 45 minut, do czasu aż wierzch ciasta będzie zarumieniony.

Po wyjęciu ciasto ostudzamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s