Makaron quatro formaggio

Uwielbiam sery! Nic dziwnego więc, że kiedy zrobiłam makaron z tego przepisu, od razu powędrował na listę moich ulubionych. Sos serowy jest idealny, a smak podkreśla świeży tymianek, który pięknie pachnie! Przepis podpatrzony u kuchniaprezydentowej.blogspot.com

Makaron quatro formaggio

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 350 g makaronu rurki (np. penne)
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • 150 g serka ricotta
  • 150 g sera gorgonzola
  • 150 g sera mozarella (ten żółty)
  • 150 g twardego żółtego sera (np. gouda)
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku, posiekanego szczypiorku i posiekanej natki pietruszki (ja dałam więcej tymianku + na dekorację)
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Gorgonzolę, mozarellę i żółty ser tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Listki tymianku oddzielamy od gałązek, siekamy drobno szczypiorek i natkę.

Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W między czasie zaczynamy robić sos (ważne jest, aby do świeżo zrobionego sosu od razu dodać ugotowany makaron, gdyż sos szybko stygnie i tężeje). W garnku na małym ogniu (!) rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy białe wino i chwilę podgrzewamy. Wsypujemy rozdrobnione wcześniej sery i powoli, cały czas mieszając, rozpuszczamy na jednolity, gładki sos. Jeżeli sos jest za gęsty możemy dodać kilka łyżek mleka lub śmietany. Kiedy wszystkie sery dokładnie się rozpuściły, dodajemy zioła oraz przyprawy. Jeszcze chwilę gotujemy, cały czas delikatnie mieszając.

Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z gorącym sosem serowym. Dokładnie mieszamy, aby rurki oblepiły się sosem. Nakładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżego tymianku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s