Placuszki idealne na wiosenne śniadanie. I mimo, że do wiosny zostały jeszcze dwa tygodnie, to piękne słońce za oknem i ten przepis zupełnie wyparły u mnie zimę. Placuszki robi się niezwykle szybko, i jedyne co potrzebujemy oprócz podstawowych składników, to serek ricotta. Miła odmiana dla kanapek lub płatków na mleku. A sos truskawkowy to już istna rozpusta!
Przepis pochodzi od Nigelli.
Składniki (na około 10-12 placuszków):
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo na sos:
- truskawki (ja użyłam mrożonych)
- cukier puder
Ricottę, mleko i żółtka łączymy ze sobą w misce. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i miksujemy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie nakładamy łyżką na patelnię formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Podajemy ciepłe, polane truskawkowym sosem, miodem lub syropem klonowym.
Sos: rozmrażamy truskawki. Wkładamy do blendera wraz z cukrem pudrem i miksujemy na jednolitą masę.
Pingback: Placuszki z ricottą i maślanką « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne