Placuszki z ricottą

Placuszki idealne na wiosenne śniadanie. I mimo, że do wiosny zostały jeszcze dwa tygodnie, to piękne słońce za oknem i ten przepis zupełnie wyparły u mnie zimę. Placuszki robi się niezwykle szybko, i jedyne co potrzebujemy oprócz podstawowych składników, to serek ricotta. Miła odmiana dla kanapek lub płatków na mleku. A sos truskawkowy to już istna rozpusta!

Przepis pochodzi od Nigelli.

Placuszki z ricottą

Składniki (na około 10-12 placuszków):

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo na sos:

  • truskawki (ja użyłam mrożonych)
  • cukier puder

Ricottę, mleko i żółtka łączymy ze sobą w misce. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i miksujemy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie nakładamy łyżką na patelnię formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.

Podajemy ciepłe, polane truskawkowym sosem, miodem lub syropem klonowym.

Sos: rozmrażamy truskawki. Wkładamy do blendera wraz z cukrem pudrem i miksujemy na jednolitą masę.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Placuszki z ricottą

  1. Pingback: Placuszki z ricottą i maślanką « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s