Party food! (część 1)

Kilka przepisów na przekąski, które zwykle robimy, kiedy mają się zjawić mniej lub bardziej spodziewani goście. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno dla spóźnialskich.

 

Nuggetsy w jogurcie i panierce z krakersów:

  • 1/2 paczki krakersów
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki
  • 2 piersi w kurczaka

Krakersy rozgniatamy bardzo drobno (najlepiej w dwóch woreczkach foliowych, przez ścierkę ubijać tłuczkiem do mięsa). W głębokim talerzu łączymy z bułką tartą i curry. Do drugiego głębokiego talerza przelewamy jogurt. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w jogurcie, a następnie w przygotowanej panierce z krakersów. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy nuggetsy na małym ogniu na złoty kolor.

Wraz z nuggetsami podaję:

 

Sos czosnkowy:

  • 1 szklanka jogurtu
  • 1-2 łyżki majonezu (im gęstszego używamy jogurtu, tym mniej dodajemy majonezu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Jogurt łączymy z majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy całość z koperkiem. Koperek możemy użyć również jako dekoracja na wierzch.

 

Muffiny z papryką i fetą (ok. 12 sztuk):

  • 1 duża czerwona papryka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka czerwona, gałka muszkatołowa

Paprykę smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na 30-40 minut. Upieczoną paprykę wkładamy do osolonej wody, chwilę odczekujemy, a następnie obieramy ze skórki. Obraną paprykę kroimy w kosteczkę. Ser feta również kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy jajka i mleko, a następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy uzyskamy już jednolite ciasto, dodajemy fetę oraz paprykę i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek do muffinów do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200’C.

 

Quesadilla :

  • 6 placków tortilla
  • 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych
  • przyprawy: oregano, ząbek czosnku, pieprz, sól
  • około 16 plastrów dowolnego żółtego sera
  • 1 łyżka masła

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy rozgnieciony czosnek i chwilę podgrzewamy. Wkładamy pokrojone pomidory wraz z zalewą i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu, aby pomidory nieco odparowały. Pod koniec doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem według uznania i jeszcze chwilę gotujemy. Ostudzonym sosem smarujemy całą powierzchnię 3 placków tortilla. Na sos kładziemy 4 plasterki sera i przykrywamy nieposmarowanymi plackami. Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu i podgrzewamy przygotowane placki z dwóch stron, do momentu aż „zesztywnieją” i się mocno zrumienią. Gotowe placki przekładamy na duży talerz i kroimy na 8 trójkątów.

 

I jeszcze obowiązkowe i zawsze obecne smakołyki Artura, które urzekają swą prostotą:

Nachosy z sosem a’la salsa:

  • duża paczka nachosów
  • słoiczek ketchupu łagodnego Włocławek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Ketchup łączymy z ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy. Tyle! Obok w misce podajemy nachosy.


Deska serów z winogronami:

  • kilka rodzajów twardych serów (każdy rodzajem inny, np. gouda, lazur, camembert)
  • winogrona różowe lub zielone
  • wykałaczki

Sery kroimy w kostkę. Układamy na desce koło winogron. Rozkładamy wykałaczki do nabierania serów.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Party food! (część 1)

  1. Pingback: Quesadilla « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s