Kilka przepisów na przekąski, które zwykle robimy, kiedy mają się zjawić mniej lub bardziej spodziewani goście. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno dla spóźnialskich.
Nuggetsy w jogurcie i panierce z krakersów:
- 1/2 paczki krakersów
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 1 szklanka jogurtu lub maślanki
- 2 piersi w kurczaka
Krakersy rozgniatamy bardzo drobno (najlepiej w dwóch woreczkach foliowych, przez ścierkę ubijać tłuczkiem do mięsa). W głębokim talerzu łączymy z bułką tartą i curry. Do drugiego głębokiego talerza przelewamy jogurt. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w jogurcie, a następnie w przygotowanej panierce z krakersów. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy nuggetsy na małym ogniu na złoty kolor.
Wraz z nuggetsami podaję:
Sos czosnkowy:
- 1 szklanka jogurtu
- 1-2 łyżki majonezu (im gęstszego używamy jogurtu, tym mniej dodajemy majonezu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Jogurt łączymy z majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy całość z koperkiem. Koperek możemy użyć również jako dekoracja na wierzch.
Muffiny z papryką i fetą (ok. 12 sztuk):
- 1 duża czerwona papryka
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 200 g sera feta
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka czerwona, gałka muszkatołowa
Paprykę smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na 30-40 minut. Upieczoną paprykę wkładamy do osolonej wody, chwilę odczekujemy, a następnie obieramy ze skórki. Obraną paprykę kroimy w kosteczkę. Ser feta również kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy jajka i mleko, a następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy uzyskamy już jednolite ciasto, dodajemy fetę oraz paprykę i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek do muffinów do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200’C.
Quesadilla :
- 6 placków tortilla
- 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych
- przyprawy: oregano, ząbek czosnku, pieprz, sól
- około 16 plastrów dowolnego żółtego sera
- 1 łyżka masła
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy rozgnieciony czosnek i chwilę podgrzewamy. Wkładamy pokrojone pomidory wraz z zalewą i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu, aby pomidory nieco odparowały. Pod koniec doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem według uznania i jeszcze chwilę gotujemy. Ostudzonym sosem smarujemy całą powierzchnię 3 placków tortilla. Na sos kładziemy 4 plasterki sera i przykrywamy nieposmarowanymi plackami. Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu i podgrzewamy przygotowane placki z dwóch stron, do momentu aż „zesztywnieją” i się mocno zrumienią. Gotowe placki przekładamy na duży talerz i kroimy na 8 trójkątów.
I jeszcze obowiązkowe i zawsze obecne smakołyki Artura, które urzekają swą prostotą:
Nachosy z sosem a’la salsa:
- duża paczka nachosów
- słoiczek ketchupu łagodnego Włocławek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Ketchup łączymy z ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy. Tyle! Obok w misce podajemy nachosy.
Deska serów z winogronami:
- kilka rodzajów twardych serów (każdy rodzajem inny, np. gouda, lazur, camembert)
- winogrona różowe lub zielone
- wykałaczki
Sery kroimy w kostkę. Układamy na desce koło winogron. Rozkładamy wykałaczki do nabierania serów.
Pingback: Quesadilla « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne