Conchiglioni faszerowane pieczarkami i kurczakiem w sosie pomidorowym

Przepis, który chodził za mną od dłuższego czasu. Makaron z tego przepisu jest smaczny, lekki, domowy i bardzo prosty. Z pewnością wrócę do niego jeszcze nie raz, gdyż mam ochotę nieco podrasować ten przepis.

Conchiglioni faszerowane pieczarkami i kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki (na 2 osoby):

  • 15-20 muszli makaronowych conchiglioni
  • 10 pieczarek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser mozarella – 1 kulka lub opakowanie pokrojonego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i oregano (lub po 1/2 łyżki suszonych)
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (zmięknie dodatkowo w sosie podczas pieczenia). Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach. Pierś z kurczaka bardzo drobno kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy wcześniej pokrojonego kurczaka i chwilę smażymy. Dodajemy starkowane pieczarki wraz z posiekaną bazylią i smażymy aż woda, którą puszczą pieczarki nieco odparuje. Odstawiamy na bok i przygotowujemy sos.

W garnku rozpuszczamy masło i łączymy z mąką, tworząc zasmażkę. Wlewamy mleko lub śmietanę, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem. I jeszcze chwilę pozostawiamy na małym ogniu. Ja sos zmiksowałam, aby był jednolity.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Przygotowany sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem za pomocą łyżki i układamy na sosie. Każdą muszlę posypujemy pokrojoną mozarellą.

Pieczemy pod przykryciem (jeżeli naczynie nie posiada pokrywki może być folia aluminiowa) około 20 minut.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Conchiglioni faszerowane pieczarkami i kurczakiem w sosie pomidorowym

  1. Pingback: Conchiglioni z ricottą w sosie pomidorowym | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne

  2. Pingback: Conchiglioni z ricottą w sosie pomidorowym | What Magda Likes

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s