Pizza z szynką parmeńską, pomidorkami, rukolą i oliwkami

Dotychczas przepisy ze składnikiem „drożdże” omijałam szerokim łukiem. Dwa razy próbowałam zabawy z drożdżami i skończyła się ona raczej plackami niż pulchnymi wypiekami. Przekonałam się do drożdży po dłuższym czasie i od razu sukces. Ciasto na pizzę robiłam pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że jest doskonałe. A już na pewno długo nie sięgnę po inny przepis, nie mówiąc już o wizycie w jakiejkolwiek pizzerii. W przeciągu ostatniego miesiąca robiłam pizzę z tego przepisu już kilkakrotnie. W połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, mozarellą i rukolą ten włoski specjał to istna rozkosz. Przepis jest dosyć czasochłonny, lecz na leniwy weekend idealny. Gorąco polecam!

Pizza z szynką parmeńską, pomidorkami, rukolą i oliwkami

Składniki (na dwie pizze średniej wielkości):

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 + 70 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki + 230 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • świeże (garść, posiekane) lub suszone zioła (1/2 łyżeczki): oregano, bazylia
  • cukier, sól, pieprz
  • 1 kulka mozarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • czarne oliwki
  • świeża rukola, bazylia

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę (230 g) łączymy z solą, oliwą, 70 ml wody oraz drożdżami. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja w tym celu używam robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Jeżeli chcemy robić to ręcznie – wyrabiamy ciasto około 10 minut. Następnie odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie z ciastem ściereczką.

W między czasie przygotowujemy sos. Oliwę lub masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pomidory i gotujemy chwilę. Doprawiamy odrobiną cukru, solą, pieprzem oraz ziołami. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos będzie gęsty, a woda z pomidorów nieco odparuje.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Obsypujemy mąką blat oraz ciasto i rozwałkować w zależności od tego jakie kto lubi spody (ja próbowałam i grubych i cienkich i zdecydowanie polecam cienkie). Rozwałkowane ciasto kładziemy na blachach wysmarowanych oliwą i pozostawiamy na 1/2 h do wyrośnięcia.

Na pół godziny przed wstawieniem pizzy do piekarnika, rozgrzewamy górny palnik do temp. 250’C.

Pizze smarujemy sosem okrężnymi ruchami, posypujemy odrobiną oregano, układamy plasterki mozarelli oraz połowę pomidorków. Pieczemy 10-12 minut.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy szynkę, oliwki, rukolę oraz pomidorki.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pizza z szynką parmeńską, pomidorkami, rukolą i oliwkami

  1. Pingback: Makaron z rukolą, wędzoną szynką i oliwkami « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s