Ciasto mocno czekoladowe z malinami

Dzisiaj na słodko. Już od kilku dniu chodziło za mną czekoladowe ciasto, które zrobiłam już jakiś czas temu i przez przypadek okazało się, że znalazłam długo poszukiwane idealne ciasto czekoladowe. Mokre, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe, doskonałe. A maliny w cieście? Cóż, zupełna radość i słodycz. Poproszę wakacje!

Przepis stąd.


Ciasto mocno czekoladowe z malinami

 

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1 szklanka jasnego cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • 100 g mrożonych malin

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 pełne łyżki kakao

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą w kąpieli wodnej. W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrami i dokładnie wymieszać. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do suchych składników. Dodać również czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać.

Formę tortową wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Przełożyć masę czekoladową do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140’C. Piec przez 1 godzinę i 30 minut.

 

Polewa: mleko rozpuścić z masłem i gorące przelać do cukru wymieszanego z kakao. Dokładnie wymieszać na gładką masę. W przypadku kiedy polewa będzie za gęsta dodać kilka łyżek mleka z masłem. Polać ciepłą polewą ciasto i odstawić do zastygnięcia.

 

Ciasto mocno czekoladowe z malinami

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s