Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

 

Składniki:

  • kilka większych ziemniaków
  • oliwa
  • twaróg
  • śmietana
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek (rzodkiewka, rzeżucha)
  • sól i pieprz

 

Ziemniaki myjemy (nie obieramy) i całe gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po ugotowaniu, ziemniaki odcedzamy. Każdego smarujemy oliwą i układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200’C piekarnika i zapiekamy do czasu aż ziemniaki zrumienią się.

Twarożek łączymy z kilkoma łyżkami śmietany, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki nacinamy wzdłuż, a środek faszerujemy twarożkiem. Dekorujemy szczypiorkiem.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s