Placuszki z ricottą i cynamonem

… czyli Baci di Ricotta. A przepis Nigelli.

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ricottę mieszamy z jajkami. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, cukrem i esencją waniliową. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy na jednolitą, gładką masę.

Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy grubą warstwę oleju. Ciasto w małych porcjach nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron do czasu aż racuchy uzyskają złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku, który pochłonie nadmiar oleju. Oprószamy cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s