Sałatka Cezar

Lekki obiad? Proszę bardzo!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka kromek chleba tostowego (lub zwykłego; ja zużywam czerstwy)
  • kawałek sera parmezan
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatę rwiemy na kawałki lub kroimy nożem w grube paski. Układamy w misce.

Pierś z kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie na złoty kolor. Układamy na sałacie.

Od kromek chleba odkrawamy skórkę. Środki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na oliwie na złoty kolor. Układamy na sałacie.

Dressing: łączymy sok z cytryny z octem, oliwą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i szczyptą pieprzu. Polewamy sałatkę.

Wierzch sałatki posypujemy startym (ściągaczką do sera) parmezanem.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sałatka Cezar

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s