Gęsta, gorąca czekolada z cynamonem i odrobiną chilli

W czym tkwi sekret gęstych, pysznych czekolad z kawiarenek? W maszynie, która stoi na barze i miesza czekoladę? Albo w weselnych fontannach z płynącą czekoladą? Zagadka rozwiązana.

Składniki (na 2-3 filiżanki):

  • 300 ml mleka
  • 175 ml śmietany 30%
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej) (ja użyłam przyprawy z młynka Kamisa)
  • chilli (więcej niż szczypta, czubeczek łyżeczki)

Do garnuszka wrzucamy: połamaną w kostkę czekoladę, mleko, śmietanę, cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż czekolada się rozpuści, a cały napój będzie jednolity i zacznie gęstnieć. W między czasie dodajemy przyprawy.

Zdejmujemy garnuszek z ognia i odstawiamy na bok na pół do 1 godziny. Po tym czasie ponownie podgrzewamy czekoladę na małym ogniu, aby wszystkie grudki i powstały kożuch dokładnie się rozpuściły.

Gorącą czekoladę, jak sama nazwa wskazuje, podajemy od razu. I na przykład z bitą śmietaną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s