Chocolate and croissant bread pudding

To taki raczej zimowy deser – czekolada, trochę wanilii i kalorii. I kiedy w szafce właśnie zaległy przedwczorajsze croissanty, to z powodzeniem możemy wykorzystać je tutaj. Cóż więc, kiedy pogoda nie rozpieszcza wysokimi temperaturami, a wieczorami króluje koc i ciepła herbata?

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 3 croissanty
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Croissanty drzemy na duże kawałki (ok. 2-3 cm). Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

W misce łączymy ze sobą żółtka, mleko, śmietankę, cukier, aromat waniliowy, sól oraz gałkę muszkatołową. Do masy wrzucamy croissanty oraz czekoladę i delikatnie mieszamy.

Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki ceramicznej.

Pieczemy w temperaturze 180-190’C do czasu aż wkładany nóż będzie suchy (około 30 minut).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s