Zupa paprykowo – pomidorowa z serkiem topionym

Jedna z moich ulubionych zup. Ma trochę rzadszą konsystencję niż zupy krem, ale nie traci przez to na swojej wyborności. Doskonała z czosnkową bagietką.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ryżowej* (pszennej lub ziemniaczanej)
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 kostka serka topionego

Do tego przepisu niezbędny będzie blender lub mikser.

Warzywa kroimy. Paprykę, pomidora, cebulę, czosnek i olej miksujemy około 30 sekund.

Przekładamy zmiksowane warzywa do garnka. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5-10 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aby serek i kostki dokładnie rozpuściły się. Następnie uzupełniamy około 1,5-2 szklankami wody i ponownie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10-15 minut.

Zupę zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i podajemy np. ze startym parmezanem.

* mąkę ryżową możemy przygotować miksując na bardzo wysokich obrotach ziarna ryżu
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s