Bazyliowe hamburgery z mozarellą i pomidorowym dodatkiem

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki octu (ja użyłam balsamicznego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 kulka mozarelli
  • 4 bułki opieczone

W garnuszku podgrzewamy ocet, cukier oraz musztardę, do czasu aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Do ostudzonej marynaty dodać pokrojone pomidory oraz cebulę.

W misce połączyć ze sobą mięso, bazylię, żółtko, posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz. Mięso podzielić na 4 części i uformować hamburgery.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć hamburgery na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.

Hamburgery układamy na opieczonych bułkach. Na to układamy plaster mozarelli, pomidory oraz cebulę w marynacie, dekorujemy świeżą bazylią.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Bazyliowe hamburgery z mozarellą i pomidorowym dodatkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s