Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki octu (ja użyłam balsamicznego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- garść posiekanej świeżej bazylii
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 kulka mozarelli
- 4 bułki opieczone
W garnuszku podgrzewamy ocet, cukier oraz musztardę, do czasu aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Do ostudzonej marynaty dodać pokrojone pomidory oraz cebulę.
W misce połączyć ze sobą mięso, bazylię, żółtko, posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz. Mięso podzielić na 4 części i uformować hamburgery.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć hamburgery na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
Hamburgery układamy na opieczonych bułkach. Na to układamy plaster mozarelli, pomidory oraz cebulę w marynacie, dekorujemy świeżą bazylią.
ooj tak, włoska wersja hamburgera to zdecydowanie mój smak