Chili con carne

Czyli ‚chili z mięsem’ jako tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, podawane z białym ryżem, kwaśną śmietaną i plackami lub chipsami tortilli.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 kostka bulion wołowy
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy (opcjonalnie, ja nie dałam)

+ biały ryż długoziarnisty, placki tortilli, chipsy tortilla, kwaśna gęsta śmietana

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i chwilę smażymy cebulę. Dodajemy: wyciśnięte ząbki czosnku, chilli, paprykę słodką, kumin, oregano. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 5 minut.

Dodajemy pomidory w puszce, kostkę bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory, ponownie przykrywamy i dusimy około 15 minut, do czasu aż papryka zmięknie.

Pod koniec gotowania dodajemy fasolę (i kukurydzę). Wszystko jeszcze chwilę gotujemy i podajemy wraz z ryżem i kwaśną śmietaną.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s