Chocolate lava cake

Czyli ciasto czekoladowe z lejącym się czekoladowym środkiem, wypływającym jak lawa z wulkanu. Wspaniałe! Jeden z moich ulubionych szybkich deserów. Genialne ze świeżymi truskawkami. Pierwszy raz jadłam na dworcu – Gare de Lyon – w Paryżu i żałuję, że nie znałam tego deseru wcześniej.

Składniki (na 4 ramekiny):

  • 170 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 170 g miękkiego masła + do wysmarowania foremek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

Rozgrzać piekarnik do 180’C (bez termoobiegu).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja zawsze robię to w mikrofalówce). Dodać roztopione masło i wymieszać z czekoladą.

W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać mąkę i zmiksować wszystko na jednolitą, gładką masę. Masa ma być gęsta.

Ramekiny wysmarować masłem. Nakładać łyżką masę czekoladową do 3/4 wysokości foremki.

Piec około 10 minut (jeśli będziemy piec ciasto dłużej, w środku nie powstanie ‚lava’).

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić foremki. Następnie odwrócić i wyjąć ciasto. Podawać ze świeżymi owocami.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Chocolate lava cake

  1. bardzo dobre tylko tak dla reszty ja robilem z czekolady mlecznej i gorzkiej (po prostu zmieszalem) i moim zdaniem bbylo ciut lepsze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s