Jajko w koszulce to miła odmiana dla jajecznicy, jajka sadzonego i tradycyjnego jajka na miękko. Zazwyczaj nie celebruję śniadania długimi przygotowaniami, zwykle brak na to czasu. Pozostaję wtedy przy klasycznych kanapkach bądź ‘omlecie czyszczącym lodówkę’. Jeśli jednak mam w zapasie więcej niż 10 minut, lubię przygotować coś niecodziennego.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka octu
- kawałek opieczonej bagietki
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- szczypiorek
- garstka startego parmezanu
- oliwa do skropienia
- sól, pieprz, słodka papryka
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i octu. Nad gotującą wodą rozbić jajko i z jak najmniejszej wysokości szybko wypuścić do wody ze skorupki. Białko powinno się od razu ściąć, tworząc ‘koszulkę’ wokoło żółtka. Gotować 3 minuty. Wyjąć jajko z wody łyżką cedzakową. Ułożyć na opieczonych bagietkach, skropić oliwą. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Ułożyć szynkę, szczypiorek, parmezan.