Co było na śniadanie, czyli jajka w koszulkach

Jajko w koszulce to miła odmiana dla jajecznicy, jajka sadzonego i tradycyjnego jajka na miękko. Zazwyczaj nie celebruję śniadania długimi przygotowaniami, zwykle brak na to czasu. Pozostaję wtedy przy klasycznych kanapkach bądź ‘omlecie czyszczącym lodówkę’. Jeśli jednak mam w zapasie więcej niż 10 minut, lubię przygotować coś niecodziennego.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • kawałek opieczonej bagietki
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypiorek
  • garstka startego parmezanu
  • oliwa do skropienia
  • sól, pieprz, słodka papryka

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i octu. Nad gotującą wodą rozbić jajko i z jak najmniejszej wysokości szybko wypuścić do wody ze skorupki.  Białko powinno się od razu ściąć, tworząc ‘koszulkę’ wokoło żółtka. Gotować 3 minuty. Wyjąć jajko z wody łyżką cedzakową. Ułożyć na opieczonych bagietkach, skropić oliwą. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Ułożyć szynkę, szczypiorek, parmezan.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s