Cobbler z rabarbarem i truskawkami

Rabarbaru po prostu nie mogło zabraknąć! Zawsze kojarzył mi się z rozgniecionym owocem w kompocie i piosenką ‚o mój rozmarynie rozwijaj się’, mimo, że w tekście była mowa o rozmarynie, a nie rabarbarze. Nieważne. Cobbler z tego przepisu jest świetny, a słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Na jeszcze nie do końca upalne wieczory, ciepły cobbler z rabarbarem jak znalazł!

Składniki:

  • 4 szklanki rabarbaru
  • 4 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 1 minuty. Wyjąć rabarbar z wody.

Z truskawek usunąć szypułki, pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Truskawki połączyć z rabarbarem. Posypać 1/2 szklanki cukru i mąką ziemniaczaną. Odstawić.

Mąkę pszenną połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło pokrojone na małe kawałki i wyrobić ciasto, które będzie przypominać kruszonkę. Wymieszać mleko z jajkiem i dodać do mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Piekarnik rozgrzać do 180’C. Owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na owoce ułożyć delikatnie łyżką ciasto, pozostawiając miejscami odkryte owoce, aby podczas pieczenia mogły odparowywać. Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut.

Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami.

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Cobbler z rabarbarem i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s