Apple crumble

Czyli dokładnie: zapiekane jabłka z cynamonem pod kruszonką. To taka alternatywa dla szarlotki w letniej wersji. Jednak o wiele szybsza i prostsza. Niestety, nie spróbowałam za wiele tych łakoci, a efekt końcowy mogą najlepiej ocenić znajomi, którzy apple crumble dostali na grillowym spotkaniu. Ja niestety po objedzeniu się karkóweczką, szaszłykami, sałateczkami (Gosiu, pycha!) zdecydowanie spasowałam.

Składniki (na 4 osoby):

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 1/2 pszennej + 1/2 pełnoziarnistej)
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła (zimnego, pokrojonego w drobną kosteczkę)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5 jabłek (najlepiej lekko kwaśnych, mało soczystych)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (w zależności od kwaskowatości jabłek)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Ugnieść i utrzeć w rękach, tak aby powstała kruszonka. Dodać cukier puder i płatki owsiane i jeszcze raz wymieszać i utrzeć.

Jabłka obrać, pokroić na plastry lub w mniejsze kosteczki. Skropić sokiem z cytryny, a następnie posypać cukrem pudrem i cynamonem. Wymieszać i ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Na jabłka wyłożyć kruszonkę, pozostawiając kilka niezakrytych miejsc, aby sok z jabłek mógł podczas pieczenia bulgotać i parować.

Piec około 45 minut w temperaturze 180’C.

Advertisements

5 uwag do wpisu “Apple crumble

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s