Paella z kurczakiem

Paella. Ale to ładne słowo. Paella to jednogarnkowe danie hiszpańskie oparte na ryżu z dodatkiem szafranu, podawane z owocami morza, drobiem i warzywami. Dotychczas jadłam paellę jedynie z mrożonek – smakowała wybornie, ale w końcu to mrożonka. Ku zaskoczeniu to bardzo prosty i smaczny przepis, który można do woli modyfikować, a niewielka porcja tego dania bardzo syci i wyżywi kilka osób. I mimo, że kibicowałam Włochom podczas Euro, to dzisiaj na Stoliczku nie stanęła pizza ani makarony, a zwycięska paella. Ole!

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 10 zielonych fasolek szparagowych (lub 1 szklanka mrożonych)
  • 1 czerwony pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki passaty
  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 l bulionu
  • kilka nitek szafranu
  • sól, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki (lub mniej) papryki chilli, oliwa z oliwek
+ posiekana natka pietruszki i kawałki cytryny do podania

Pierś umyć, oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Fasolkę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć pierś z kurczaka około 5 minut. Dodać pokrojone wcześniej warzywa oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawić delikatnie solą i paprykami. Dusić całość na małym ogniu przez około 5 minut.

Dolać wino i gotować do odparowania. Dodać passatę oraz suchy ryż, wymieszać. Zalać gorącym bulionem wymieszanym z nitkami szfranu. Gotować przez około 15-18 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Odstawić z ognia i pozostawić w naczyniu jeszcze przez kilka minut.

Podawać z natką pietruszki i kawałkami cytryny.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Paella z kurczakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s