Pierś z kurczaka w panierce z czosnkową fasolką szparagową

Fasolka szparagowa to kolejne danie, które kojarzy mi się z moją babcią. Z masełkiem, bułką tartą, na wielkim talerzu, zajadane palcami. Często z jajkiem sadzonym i kefirem. Moją faworytką jest zielona fasolka – mniej łykowata, ładniej wyglądająca i chyba nawet smaczniejsza. Dzisiaj zaś obie – żółta i zielona – w tradycyjnej odsłonie z piersią z kurczaka.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 białko jajka
  • 1 duża garść startego sera (Parmezanu lub innego twardego i wyrazistego w smaku)
  • po 1 dużej garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier, przyprawy (np. płatki chili)

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do wrzącej lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować około 15 minut (czas gotowania zależy od rodzaju fasolki, więc najlepiej próbować co jakiś czas, czy fasolka jest już miękka).

Piekarnik rozgrzać do 220’C. Pierś z kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem oraz dowolnymi przyprawami. Obtoczyć z białku, a następnie startym Parmezanie.  Piec przez około 20 minut na papierze do pieczenia, do czasu aż ser z wierzchu zacznie się rumienić i będzie chrupiący.

Na patelni rozgrzać masło, a następnie wycisnąć ząbek czosnku. Wrzucić ugotowaną fasolkę i obtoczyć w maśle, chwilę potrzymać jeszcze na patelni. Ułożyć na talerzu.

Upieczoną pierś z kurczaka ułożyć na fasolce.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pierś z kurczaka w panierce z czosnkową fasolką szparagową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s