Upały rozhulały się na dobre, a na ciężkie jedzenie nie przychodzi ochota. Stąd też dzisiejszy przepis – bardzo szybki, lekki i wspaniały w smaku. Uwielbiam ten moment, kiedy wszystkie składniki połączą się w ostateczne danie, a ja jeszcze przed zrobieniem zdjęcia mogę je smakować. Radość jest tym większa, kiedy smak przekracza moje oczekiwania.
Zdecydowanie polecam to połączenie makaronu z mięsem kraba i pomidorkami koktajlowymi, wszystko doprawione sokiem z cytryny i siekaną pietruszką. Wyborne!
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu linguine lub spaghetti
- 1-2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- sok z połówki cytryny
- 1-2 puszki mięsa kraba (dostępne w wielu hipermarketach)
- sól, płatki chili, oliwa z oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. W między czasie na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wycisnąć czosnek oraz dodać płatki chili – lekko podsmażyć. Pomidorki pokrojone w ćwiartki wrzucić na patelnie, lekko mieszając smażyć przez około 3 minuty na dużym ogniu, do momentu aż pomidory zaczną mięknąć. Do pomidorków wlać sok z cytryny. Po chwili zmniejszyć ogień i dodać mięso kraba odsączone z zalewy. Lekko wymieszać.
Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z cytryną do skropienia.
och, jak pięknie łączą się ze sobą smaki!
Pingback: Kremowe linguine z krewetkami « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne