Risotto z łososiem i cytryną

Jeżeli miałabym wybrać jeden rzeczownik, który opisałby smak tego risotta, to z pewnością byłoby to ‚błogosławieństwo’. Błogosławiony i bardziej wyrazisty smak temu daniu nadaje sok z cytryny. Ja uwielbiam zawsze i wszędzie skrapiać łososia sokiem cytrynowym. A ryby i owoce morza wspaniale komponują się z natką pietruszki – kiedyś tak nienawidzonej, gdy pływała w rosole. Jeśli więc i Wy lubicie łososia i natkę, to zmuszam Was do zrobienia tego dania – nie pożałujecie, obiecuję! A na śniadanie i kolację polecam kanapki z łososiem.

Składniki (2 duże porcje):

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 250-300 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1/2 litra gorącego bulionu + woda
  • 150 g łososia wędzonego
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 kopiaste łyżki serka mascarpone
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno pokroić (nienawidzę kroić cebuli, łzy mi płyną na samo spojrzenie na nią) i wrzucić na patelnię, smażyć około 2 minuty. Wycisnąć czosnek oraz wsypać ryż. Wszystko wymieszać i gotować około 2 minuty. Do ryżu wlać przygotowany wcześniej bulion (lub rozpuszczoną w 1/2 litra gorącej wody kostkę rosołową). Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając, do momentu aż ryż wchłonie płyn. Podlewać do jakiś czas wodą.

Kiedy ryż będzie miękki i kleisty, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy posiekaną natkę, łososia pokrojonego w drobne kawałki, mascarpone, doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu i wszystko delikatnie mieszamy. Nie solimy – łosoś jest wystarczająco słony! Pod sam koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny lub układamy ćwiartki cytryny na talerzach, aby każdy mógł sobie doprawić risotto według uznania.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Risotto z łososiem i cytryną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s