Makaron z kurkami

Urlop niestety się zakończył, a wraz z urlopem przyszło (stety) mnóstwo nowych kuchennych inspiracji. Głównie inspiracji prosto z Grecji, gdzie spędzałam wakacje, rozkoszując się rodyjskimi winami i greckimi specjałami.

Ale zanim Grecja na dobre się tutaj rozgości, w pierwszej kolejności pojawią się kurki, zakupione tuż przy kaszubskiej szosie.

Składniki (na 2 osoby):

  • 250 g makaronu (tagiatelle lub linguine)
  • 3 duże garście kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • ½-1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, sok z cytryny do doprawienia

Kurki opłukać i oczyścić z leśnych pozostałości. Na patelni na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, wycisnąć ząbek czosnku, wrzucić grzyby (w całości lub jeśli duże pokrojone na mniejsze kawałki), doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut do momentu aż sok z grzybów nieco odparuje.

Wlać śmietankę, wymieszać z grzybami i pogotować około 5 minut, aby śmietanka trochę zgęstniała. Dorzucić posiekaną natkę, wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym. Doprawić wedle uznania sokiem z cytryny.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s