Chłodnik

Chłodnik się wziął stąd, że kiedy przyjechaliśmy odwiedzić nową córę Kasi i Piotrka – Zofię, Kasia jak zwykle uraczyła nas czymś doskonałym. Przepis na chłodnik Kasi marzył mi się później przez kilka dni. W końcu słowo się rzekło, chłodnik stanął i na moim stole. Wyszło go dużo, więc jeśli jemy w pojedynkę lub we dwoje, sugeruję zrobić z połowy podanych składników.

Składniki:

  • 1l i 200 ml kefiru
  • 330 ml śmietany 12%
  • 3 świeże ogórki
  • 4 buraki średniej wielkości
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotować duży garnek. Wlać kefir oraz śmietanę. Ogórki umyć, obrać, pokroić na grube plastry, a każdy plaster na połówkę. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekać.

W innym garnku zalać zimną wodą buraki i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Kiedy buraki będą miękkie (można sprawdzić nakłuwając nożem), odcedzamy i studzimy, obieramy ze skórki i kroimy podobnie jak ogórka.

Wszystkie warzywa wrzucamy do kefiru i śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Chłodnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s