Gnocchi z sosem gorgonzola

To danie z kolei zrodziło się pod wpływem promocji na kluski gnocchi, na którą natknęliśmy się w Almie. Przepis na sos gorgonzola wyszukał i wypróbował w pierwszej kolejności Artur. Ja z wielką ochotą powieliłam (z drobnymi modyfikacjami), i mam zamiar powielać jeszcze nie raz, i nie dwa, bo sos jest wyśmienity! I bardzo prosty przy okazji.

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki białego wina
  • pieprz cayenne (odrobina na czubeczku łyżki)
  • 250-300 g sera gorgonzola
  • garstka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
  • 400 g gnocchi

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać – oto nasza zasmażka do sosu. Wlać wino, mleko i pieprz cayenne. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać gorgonzolę i mieszać tak długo aż ser całkowicie się rozpuści, a sos stanie się gęsty i jednolity. Zmniejszyć ogień do minimum lub odstawić sos na bok.

Do garna z osolonym wrzątkiem wrzucić gnocchi. Gotować maksymalnie 1-2 minuty i od razu odcedzić. Przełożyć do wcześniej przygotowanego sosu wraz z posiekaną natką i dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

Ja lubię to danie posypane jeszcze tartym parmezanem.

2 thoughts on “Gnocchi z sosem gorgonzola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s