Lasagne bolognese

Miała być pizza z białym sosem i wędzonym łososiem, a skończyło się na lasagne. Italia Italii równa, a lasagne jest wyborne. Niech nie zniechęca Was czasochłonność tego dania. Jeśli dysponujecie wolną dłuższą chwilą, to polecam te/tą/to(?) lasagne bez użycia Fixów. Potem już będziecie robić z pamięci, bo precyzyjność w dobieraniu ilości składników pełni tu rolę drugorzędną. Jak to mawia włoska właścicielka z włoskiej knajpki w Gdyni: ‚a teraz czekamy, nie spieszymy się, wszystko powoli’. Buon appetito!

Składniki (na 2-3 głodne osoby):

  • 9 płatów makaronu lasagne (u mnie szpinakowe; na 2 warstwy mięsa)
  • ser żółty (plastry lub tarty – obojętnie, i tak się rozpuści)

Sos bolognese:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą (puszka ma zwykle 400 g, ja 100 g uzupełniam passatą)
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka (lub więcej)

Naczynie żaroodporne (ja używam 20×20 cm, wychodzą dwie warstwy, więc mniejsze będzie jeszcze lepsze) wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180-200’C bez termoobiegu (góra-dół).

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dużą ilością oleju, aby płaty do siebie nie przywarły. Wystarczy zaledwie 1-2 minuty. Można makaronu nie gotować w ogóle i użyć suchy – pod wpływem sosów zmięknie. Mi jednak nie podoba się to na ile on mięknie, więc lubię go trochę podgotować.

Cebulę drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni, wrzucić cebulę oraz wyciśnięte ząbki czosnku, chwilę podsmażyć. Dodać mięso i smażyć tak długo, aż odparuje woda. Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić przez około 10-15 minut. Sos powinien być trochę rzadszy, gdyż dodatkowo odparuje podczas pieczenia. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać. Wlać mleko i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć. I tutaj też: sos nie powinien być za gęsty. Doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Ułożyć jedną warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym, tak aby do siebie przywierał. Na makaron wyłożyć połowę (lub odpowiednio do ilości warstw) sosu bolognese, polać odrobiną sosu beszamelowego, ułożyć kolejną warstwę makaronu, i tak dalej do wykorzystania mięsa i płatów makaronu. Wierzch polać obficie sosem beszamelowym, tak aby dostał się również w szczeliny. Posypać tartym/plastrami sera.

Wstawić lasagne do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s