Pizza z cukinią, papryką i miętą

Niedawno dostałam od Kasi gigantyczną cukinię! Od razu zabrałam się za szperanie wśród przepisów, jak inaczej można przyrządzić cukinię niż na grillu. Na pierwszy ogień poleciał prosty, bezmięsny przepis z użyciem cukinii – pizza! Łał! Bardzo pozytywnie byłam zaskoczona jej ostatecznym smakiem. Dzięki czosnkowej oliwie i papryce pizza ma wyrazisty smak, a leciutkie i cienkie ciasto nie sprawi, że będziemy czuć się objedzeni. A mięta na pizzy? Sami spróbujcie! Świetna przystawka i kolacja! Lub lekki obiad.

Składniki (na 2 blaty pizzy):

  • 25 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki (7 g/1 opakowanie) drożdży instant
  • 250 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka plastrów cukinii (cukinia obrana w ten sposób)
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • pieprz, zioła
  • garść świeżych liści mięty

Ciasto zacząć wyrabiać na około 2 godziny przed planowanym podaniem posiłku. Mąkę połączyć z solą. Jeśli używamy drożdży instant: drożdże dodać do mąki, wymieszać, wlać wodę i połączyć ze sobą składniki. Jeśli zaś drożdży świeżych: drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać z mąką. Na końcu dodać oliwę. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe  miejsce na około 1 – 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury – górny palnik. Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkowaćy na oprószonym mąką blacie. Blaty pizzy ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze.

W między czasie pokroić składniki do wierzchu pizzy – paprykę w paski, mozarellę w plastry. 1/2 ząbku czosnku wycisnąć i połączyć z kilkoma łyżkami oliwy. Posmarować pizzę czosnkową oliwą, pozostawiając około 2 cm brzegu. Ułożyć plastry cukinii, paprykę, mozarellę. Doprawić pieprzem i ziołami według uznania.

Pizzę wstawić do piekarnika. Piec około 10-15 minut. Przed podaniem posypać liśćmi mięty.

Zapraszam też po inne przepisy na pizzę.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s