Dzisiejszy makaron był pyszny… przepyszny! W całości zrobiony przez Artura. Ja tylko jadłam. Źródło: kwestiasmaku.com.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 cebuli drobno posiekanej
- 250 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietany Rama Cremefine do gotowania
- 100 g sera gorgonzola
- sól, pieprz
- makaron penne
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W między czasie na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę razem z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię razem z masłem. Gotować aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę, wymieszać i podgotować. Dodać gorgonzolę i gotować do rozpuszczenia się sera. Sos doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem.
Rama Cremefine na płycie. Można i tak, ale lepiej trafić do patelni ;)
uwielbiam makaron w każdej postaci
to jest pyszne. Już sam sos z gorgonzoli jest pyszny sam w sobie!!!!!!!!!!!! Szpinak to miły dodatek
Pozdrawiamy serdeczenie
Tapedna
Ilość kalorii- niezliczona alee… błagam daj mi ten makaron !
Ugotowałem dzisiaj, mimo że za szpinakiem nie przepadam szczególnie(jałowy i mdły). Lecz cóż poczyniłem? Ano dodałem ostrości: chilli w proszku i papryczki oraz pomidory suszone(Magda, btw. ususz sobie trochę póki są na rynku dość tanie i jeszcze nie plastikowe!).
I pyszności, cudowności naprawdę! Szpinak lowe i gorgonzola tym bardziej :)
Fajny przepis, danke! :*