Zupa z pieczonych pomidorów

Bardzo smaczna zupa ze świeżych pomidorów. Niewiele składników i niewiele przy niej pracy. Najlepsza lekko ostudzona.

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 4 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka wody ewentualnie z połową kostki rosołowej)

Pomidory przeciąć na połówki, oczyścić ze zdrewniałych części. Marchew pokroić w plastry. Papryczkę oczyścić z pestek. Na blasze do pieczenia wyłożyć pergamin. Ułożyć pomidory (płaską stroną do dołu), marchew, nieobrane ząbki czosnku oraz papryczkę. Warzywa polać kilkoma łyżkami oliwy oraz posypać curry. Piec w temperaturze 180’C do momentu aż skóra na pomidorach zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z piekarnika, obrać pomidory oraz czosnek ze skóry. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować. Dolać bulion, zagotować. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.

2 thoughts on “Zupa z pieczonych pomidorów

  1. Pingback: Placuszki z ricottą i maślanką « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

  2. Pingback: Krem caprese « Stoliczku nakryj się – Przepisy i rysunki kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s