Bardzo smaczna zupa ze świeżych pomidorów. Niewiele składników i niewiele przy niej pracy. Najlepsza lekko ostudzona.
Składniki (na 1-2 osoby):
- 4 duże pomidory
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka wody ewentualnie z połową kostki rosołowej)
Pomidory przeciąć na połówki, oczyścić ze zdrewniałych części. Marchew pokroić w plastry. Papryczkę oczyścić z pestek. Na blasze do pieczenia wyłożyć pergamin. Ułożyć pomidory (płaską stroną do dołu), marchew, nieobrane ząbki czosnku oraz papryczkę. Warzywa polać kilkoma łyżkami oliwy oraz posypać curry. Piec w temperaturze 180’C do momentu aż skóra na pomidorach zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z piekarnika, obrać pomidory oraz czosnek ze skóry. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować. Dolać bulion, zagotować. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Pingback: Placuszki z ricottą i maślanką « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne
Pingback: Krem caprese « Stoliczku nakryj się – Przepisy i rysunki kulinarne