Pieczone pomidory z ricottą

Kiedy rano zajrzałam do lodówki i zastałam tam jedynie dwa pomidory oraz pół opakowania sera ricotta, to do tego duetu zamarzył mi się świeży chleb lub tosty. Co jednak, jeśli jestem zbyt leniwa, aby zejść do sklepu?

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 2 większe pomidory
  • 100 g serka ricotta
  • 1/2 ząbku czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, oliwa

Pomidorom odkroić ‚czapeczkę’. Wydrążyć gniazda nasienne. Środek wydrążonych pomidorów doprawić solą i pieprzem. Ricottę wymieszać z posiekaną bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pomidory wypełnić farszem serowym. Wierzch posypać tartym parmezanem. Przykryć ‚czapeczką’. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą. Piec ok 15 minut w temperaturze ok 180-200’C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s