Szarlotka

 

Moja ulubiona szarlotka! I chyba najstarszy przepis w moich notatnikach. Ciasto, które robiłam już dziesiątki razy. Na ciepło, z lodami waniliowymi stanowi idealny duet.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (najlepsze kwaskowate, mało soczyste)
  • kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru (+ kilka łyżek do jabłek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cynamon

+ forma 20 cm x 20 cm.

Formę wysmarować masłem lub margaryną.

Schłodzoną margarynę posiekać nożem na drobne kostki. Dosypać mąkę i dalej siekać, aż zrobią się drobne wiórki, lub zagnieść szybko rękami, pocierając między dłońmi, aby zrobić kruszonkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier i jajko. Zagnieść. Utworzyć kulę.

Ciasto podzielić na mniejszą i większą część. Większą wylepić blachę (spód i brzegi). Podziurawić widelcem.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce (bardzo mnie denerwowała ta czynność, dlatego od jakiegoś czasu jabłka mielę za pomocą blendera /nie za mocno, aby nie powstała papka/). Jeśli są zbyt soczyste – odcisnąć sok. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto. Posypać odrobiną cukru (w zależności od smaku jabłek – im bardziej kwaskowate, tym więcej cukru) i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek. Przykryć rozwałkowaną resztą ciasta.

Piec w temperaturze 180-200’C przez około 1 godzinę.

2 thoughts on “Szarlotka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s