Kremowe linguine z krewetkami

Nie będę się rozwijać, więc powiem krótko – to jest pyszne! Jestem ogromnym fanem krewetek – z makaronem, w zupie, z makaronem, wszędzie i jakkolwiek. Ubolewam jedynie, że nie są za tanie, i nie miałam okazji spróbować nigdy świeżych.

Z podanych składników wychodzą lekkie porcje dla dwóch osób – lub spora porcja dla jednego głodomora.

Składniki (1-2 osoby):

  • 200 g makaronu linguine
  • 250 g krewetek (Black Tiger z Biedronki za 9,99zł)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 3 duże łyżki śmietany do sosów (np. 18%)
  • sok z 1/2 małej cytryny (lub mniej)
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Krewetki rozmrozić w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, wycisnąć czosnek i podmażać przez 1 minutę. Wlać wino, zagotować. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Do sosu dorzucić rozmrożone wcześniej krewetki. Zagotować i odstawić z ognia. Makaron przełożyć do sosu wraz z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać. Od razu podawać.

Jeśli posmakowało Wam to danie, zapraszam również na makaron z krabem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s