Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym ze szpinakiem

Lubię raz na jakiś czas zajrzeć do Lidla – są naprawdę dobrze zaopatrzeni, sprzedają całkiem przyzwoitej jakości produkty, a ostatnio mają fajną długoterminową kampanię reklamową z Pascalem i Okrasą, którzy gotują do gazetek Lidla i dopasowują się do panującego tygodnia kuchni świata. Aktualnie natrafimy na tydzień włoski. Ja dostałam oczopląsu od makaronów, ale ostatecznie się opanowałam i wyniosłam tylko gnocchi i anchois.

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 140 g/2 duże łyżki serka mascarpone
  • 500 g gnocchi
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier

Rozgrzać na patelni oliwę, wycisnąć ząbki czosnku i chwilę podsmażać. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą i dusić na małym ogniu przez kilka minut aż woda z pomidorów nieco odparuje. Większe kawałki pomidorów można rozgnieść lekko widelcem lub łopatką. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć z sosem pomidorowym.

Zagotować osoloną wodę na gnocchi. Wrzucić kluski i gotować do wypłynięcia (około 1-2 minuty). Pod sam koniec gotowania wrzucić liście szpinaku. Gnocchi ze szpinakiem odcedzić i przełożyć na patelnię do sosu. Całość wymieszać, aby gnocchi okryło się w całości sosem. Podawać z tartym parmezanem.

Inne przepisy na gnocchi znajdziecie tutaj.

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym ze szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s