Kruche ciasteczka „herbatniki”

Kruche, maślane ciasteczka w kształcie torebek herbaty. Mnóstwo frajdy sprawiło mi wycinanie ciasteczek, maczanie ich w czekoladzie i robienie dla nich herbacianych etykietek. Idealne do herbaty i kawy. W smaku lekko cytrynowe, urozmaicone czekoladą. Świetny pomysł na prezent.

Składniki (ok 30 sztuk):

  • 180 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli

W misce połączyć masło z cukrem pudrem, ubić na puch. Dodać żółtko, sok z cytryny, wymieszać. Mąkę połączyć z solą i dodać do masy maślanej. Ugnieść ciasto, uformować kulę. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Odrysować kształt torebki herbaty na kartoniku i wyciąć szablon.

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 5 mm. Wykrajać ciasteczka przy użyciu szablonu. W każdym ciasteczku zrobić niewielki otwór na sznureczek, około 1 cm od górnej krawędzi ciastka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec w temperaturze 180’C przez około 15 minut. Wyjąć ciasteczka, kiedy zaczynają się lekko rumienić. Ostudzić. Nawlec na sznureczki z etykietą.

 

10 thoughts on “Kruche ciasteczka „herbatniki”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s