Zupa pomidorowa z makaronem

Czy Wy też kochacie tę zupę tak bardzo jak ja? Czy tak jak mi przywołuje wspomnienie dzieciństwa i ciepłego, bezpiecznego domu? Pomidorowa to chyba w ogóle pierwsze co przychodzi na myśl, kiedy słyszymy ‚zupa’.

Dzisiejszą pomidorową robię już kolejny raz z rzędu w przeciągu ostatnich kilku dni. Bez kostek rosołowych, bez koncentratu, gęsta, aromatyczna, w pięknym intensywnym kolorze. Błyskawiczna, bo nie zajmie nam dłużej niż 15-20 minut. I jeszcze ten makaron w kształcie łosi jako dodatek! Ja jestem przekupiona w całości.

Składniki (na około 4 porcje):

  • 1/4 cebuli posiekanej
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • oliwa
  • 1 duży świeży pomidor
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 szklanki bulionu (w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
  • sól, pieprz

Oliwę rozgrzać w dużym, wysokim garnku. Wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojonego pomidora (może być ze skórą) oraz pomidory w puszce. Zagotować i podusić około 2 minut. Pomidory zmiksować mikserem ręcznym na jednolity krem. Do pomidorów dolać bulion i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z łyżką gęstej śmietany lub mascarpone, ugotowanym makaronem i listkami bazylii.

3 thoughts on “Zupa pomidorowa z makaronem

  1. Pingback: Krem caprese « Stoliczku nakryj się – Przepisy i rysunki kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s