Sałatka z tuńczykiem i ryżem

salatkaztunczykiemKolejna topowa sałatka, tym razem zwana ‚sałatką mamy Eweliny’. Mama Eweliny zawsze była moją ulubioną mamą wśród koleżanek – wspaniale gotuje, robi najlepszą wu-zetkę, i to przez nią do dzisiaj piję najsmaczniejszą herbatę z mnóstwem cytryny i cukru. Sałatkę z tuńczykiem lubię jeść o każdej porze roku, ale podczas świąt Bożego Narodzenia wyjątkowo nie może jej zabraknąć.

Składniki:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • sól, pieprz

+ duża miska

Cebulę, jajka, i ogórki drobno posiekać. Ryż ugotować i ostudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy.

Cebulę, rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, jajka, ogórki i ryż wymieszać w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem.

Majonez połączyć z jogurtem, zrobić sos. Przed podaniem dokładnie wymieszać sos z sałatką.

salatkaztunczykiem1

Jutro z kolei post o świątecznych wypiekach ;)

23122012

One thought on “Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s