Gnocchi ze szpinakiem i ricottą

gnocchiszpinakricotta

Moi Drodzy, jak minęły Wam święta? Czy Mikołaj czytał Wam w myślach tak samo dobrze, jak mi? Czy również przyniósł Wam książki Jamiego i Sophie i nie możecie się połapać, od którego przepisu zacząć? I czy w końcu na Waszym stoliczku było tyle dobroci, że jedliście wszystko na raz, a najlepiej śledzia w occie z ciastem czekoladowym?

Nie będę Was raczyć przepisami okołoświątecznymi. Zresztą, w moich zapasach ze świąt poza piernikiem w kształcie choinki nie pozostało już nic. Zapraszam zatem na to, co lubię najbardziej. Włochy. Gnocchi z tego przepisu są delikatne i szybko znikają. Możecie podwoić podane ilości składników i część zamrozić.

Składniki (na 3 osoby):

  • 200 g świeżych liści młodego szpinaku
  • garść pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 140 g sera ricotta
  • 85 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

+ oliwa, rukola i parmezan do podania

Liście szpinaku ułożyć na sitku, opłukać. Zalać wrzątkiem i odczekać 2 minuty aż liście przywiędną. Szpinak ostudzić i osuszyć ręcznikiem papierowym najbardziej jak to możliwe. Posiekać drobno.

W misce połączyć szpinak, posiekaną pietruszkę, wyciśnięty czosnek, ricottę, mąkę, jajka, tarty parmezan. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto się niestety bardzo klei). Ułożyć uformowane kulki na talerzu bądź tacce i włożyć do zamrażarki  na minimum 30 minut.

Gnocchi gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia plus jeszcze 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu polanym odrobiną oliwy. Posypać rukolą i parmezanem.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Gnocchi ze szpinakiem i ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s