Tarta brokułowa z chili Sławomira

DSC00982

Kochani! Dzisiaj jest wpis specjalny! W całości dedykowany Sławomirowi – mojemu krakowskiemu przyjacielowi – i jego tarcie brokułowej. Wykonanie, przepis, zdjęcia – wszystko sławomirowe, nie dotknęłam palcem niczego! Żałuję, że nie jadłam tej tarty. Absolutny priorytet na mojej liście!

Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
 Farsz:
  • 1 brokuł (dobrze rozdrobniony)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g sera żółtego
  • szynka lub wędlina (np. krakowska sucha)
  • sól, pieprz
  • chili
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • zioła prowansalskie

DSC00969

Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i rozrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po kwadransie wyciągamy, rozwałkowujemy cienko na wielkość tartownicy i w niej układamy starannie ciasto. Należy pamiętać, by formę lekko wysmarować masłem lub dodatkowo bułką tartą oraz przekłuć powierzchnię ciasta widelcem (gęsto). Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180’C.
Farsz:
Myjemy brokuł, dzielimy na niewielkie kawałki, zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny. Trzymamy w zalewie około 3-4 minut. Siekamy ser i wędlinę w paski. Do miski wsypujemy wszystkie składniki farszu, mieszamy zwracając uwagę, by kawałki brokułów były wysmarowane. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie farsz.
Tartę wrzucamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180’C (z termoobiegiem). Gdy się zarumieni – wyciągamy, studzimy i podajemy gościom. Smacznego!

DSC00972

DSC00974

DSC00975

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s