Lubicie caprese? Jeśli tak, to ta wariacja na temat sałatki caprese na pewno Wam zasmakuje. Krem z pomidorów jest gęsty, więc wystarczy niewielka porcja, aby się najeść. A do tego jeszcze grzanka z bazyliowym pesto i rozpuszczona mozarella z wierzchu. Obłęd. Próbujcie, bo warto!
Przygotowanie dania będzie wymagało niewielkich głebokich naczyń żaroodpornych.
Składniki (na 4 osoby):
- gęsty krem z pomidorów (tutaj lub tutaj – ze zredukowaną ilością wody lub bulionu)
- 8 małych kromek bagietki lub innego pieczywa
- kilka łyżeczek pesto bazyliowego
- 1 duża kulka mozarelli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Krem z pomidorów wlać do naczyń żaroodpornych do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzać na 200’C, grill. Pokrojone kromki bagietki ułożyć na blasze i piec kilka minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć kromki, nie wyłączając piekarnika. Bagietki posmarować bazyliowym pesto. Ułożyć na kremie pomidorowym.
Mozarellę pokroić w plastry. Układać po 1-2 plastry mozarelli na kromkach z pesto. Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem.
Zapiekać w piekarniku przez około 10 minut do momentu aż mozarella zacznie „bąbelkować” i zarumieni się.
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Wygląda mega apetycznie, muszę zapamiętać przepis :)
ciekawe nie powiem ;)
Mmm, wygląda pysznie :)
wygląda bardzo smakowicie :)
pięknie wygląda! chętnie bym zjadła miseczkę takiego kremu :)