Krem caprese

zupacaprese1

Lubicie caprese? Jeśli tak, to ta wariacja na temat sałatki caprese na pewno Wam zasmakuje. Krem z pomidorów jest gęsty, więc wystarczy niewielka porcja, aby się najeść. A do tego jeszcze grzanka z bazyliowym pesto i rozpuszczona mozarella z wierzchu. Obłęd. Próbujcie, bo warto!

Przygotowanie dania będzie wymagało niewielkich głebokich naczyń żaroodpornych.

 

Składniki (na 4 osoby):

  • gęsty krem z pomidorów (tutaj lub tutaj – ze zredukowaną ilością wody lub bulionu)
  • 8 małych kromek bagietki lub innego pieczywa
  • kilka łyżeczek pesto bazyliowego
  • 1 duża kulka mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Krem z pomidorów wlać do naczyń żaroodpornych do 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzać na 200’C, grill. Pokrojone kromki bagietki ułożyć na blasze i piec kilka minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć kromki, nie wyłączając piekarnika. Bagietki posmarować bazyliowym pesto. Ułożyć na kremie pomidorowym.

Mozarellę pokroić w plastry. Układać po 1-2 plastry mozarelli na kromkach z pesto. Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem.

Zapiekać w piekarniku przez około 10 minut do momentu aż mozarella zacznie „bąbelkować” i zarumieni się.

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

zupacaprese

5 thoughts on “Krem caprese

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s