Proste, zimowe śniadanie. Najchętniej jedzone w słońcu odbijającym się od śniegu.
Składniki (na 2 osoby):
- 12 pomidorków koktajlowych na gałązce
- oliwa
- ocet balsamiczny
- oregano lub tymianek
- 200 g serka wiejskiego lub twarożku naturalnego/koziego
- pieczywo (np. chleb na sodzie)
Piekarnik rozgrzać do 220’C, górna grzałka. W naczyniu żaroodpornym bądź na blasze ułożyć pomidorki koktajlowe. Polać oliwą oraz octem balsamicznym. Posypać przyprawami. Zapiekać 5-10 minut, do momentu aż skóra na pomidorach zacznie pękać i się rumienić.
Pieczywo posmarować twarożkiem. Na wierzch ułożyć nieco rozgniecione pomidorki (uwaga, pryskają!).
Proste smaki są najlepsze. Tylko czy teraz uwolnimy się od marzeń o pieczonych pomidorach?
pieczone pomidory, jak smacznie :)
śniadane idealne!
Smacznie.Zawsze mnie kusiły ale nigdy nie próbowałam ich zapiekać samych. A twarożek to podstawa mojego śniadania ;)
Pryskają i parzą! ;-)
dokładnie tak się dzieje!:))