Zupa brokułowa z gorgonzolą

zupabrokulowaChyba nie może być bardziej prostej zupy od tej. Ma aż trzy składniki, a robi się ją nie dłużej niż 30 minut. Mi przywołuje smaki lata, jest lekka i bardzo świeża w smaku. Najlepiej smakuje podana z małym makaronem.

Składniki:

  • 750 ml bulionu
  • 1 główka brokułów
  • 100 g sera gorgonzola
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

W garnku zagotować bulion. Dodać brokuły, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie zmiksować brokuły z bulionem. Dodać gorgonzolę i dokładnie wymieszać.

Zupę można doprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma łyżkami soku z cytryny.

Ja dodatkowo zagęściłam zupę łyżką mąki pszennej: odlać do szklanki trochę zupy i rozpuścić dokładnie mąkę. Całość przelać do zupy.

Podawać z grzankami lub makaronem.

5 thoughts on “Zupa brokułowa z gorgonzolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s