Kanapka BLT z boczkiem, rukolą i pomidorem

bltWyjazd do Stanów był niesamowitym doświadczeniem. Nie poznałam Busha ani nie spotkałam Brandgeliny. Spróbowałam za to wiele amerykańskich smakołyków jak: pancakes z syropem klonowym, brownies, macaroni and cheese, kanapki z masłem orzechowym i dżemem, smores i wiele innych specjałów, które doprowadziły do tego, że przytyłam 10 kg ;) Czy wiecie, że Amerykanie są na tyle leniwi (albo oszczędni), że mają skróty na niektóre potrawy? I tak na przykład  sok pomarańczowy to OJ (‚Hey, pass me oł dżej’). Wspomniana kanapka z masłem orzechowym i dżemem, to PB&J, a kanapka z dzisiejszego przepisu to BLT (becon lettuce tomatoe). Wyobrażacie sobie, jakby to było w Polsce?;)

Ps. Kanapka jest pyszna! Przepadam za takim jedzeniem!

Składniki (na 1 kanapkę):

  • 2 kromki dowolnego pieczywa (tostowe, bagietka, białe, żytnie, co lubicie)
  • 1 duży liść sałaty (u mnie rukola)
  • 2-3 plasterki cienko krojonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 plaster sera żółtego lub mozarelli
  • 2-3 plastry pomidora
  • majonez (niekoniecznie)

Pieczywo posmarować majonezem (lub opuścić ten krok). Na patelni usmażyć jajko sadzone, a następnie boczek na złoto (nie używając tłuszczu!).

Na kromce ułożyć sałatę, jajko, boczek, plaster sera, pomidora. Przykryć drugą kromką. Jeść, kiedy jeszcze ciepłe.

blt1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s