Bułeczki czosnkowe

PrintJeśli przepadacie za pieczywem czosnkowym tak samo mocno jak ja, to te bułeczki są dla Was. Ja najbardziej lubię w nich czosnkowo-pietruszko-maślany środek. Uważajcie jednak przy ich wypiekaniu – zapach czosnku rozchodzi się po całym mieszkaniu. Gwarantuję jednak, że zapach ten, mimo iż intensywny, jest przemiły. A sąsiedzi mogą Wam tylko pozazdrościć! Przepis pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 400 g mąki chlebowej (najlepsza chlebowa, lecz robiłam kilka razy z różnych mąk i za każdym razem wychodziły smaczne)
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży/4 g suchych drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła roztopionego

do posmarowania:

  • 1 jajko roztrzepane

nadzienie:

  • 60 g masła miękkiego
  • 5 ząbków czosnku wyciśniętych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jeśli używamy drożdży świeżych – w miseczce zrobić zaczyn. Połączyć pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i mąki, zalać niewielką ilością letniego, najlepiej lekko ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawić zaczyn do 20 minut. Po tym czasie, jeśli drożdże są świeże, powinna się zrobić lekka pianka. Jeśli używamy drożdży suchych, dodajemy je od razu do wszystkich składników ciasta.

W dużej misce lub maszynie do wyrabiania ciasta połączyć: resztę mąki, cukru i mleka, sól, masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto, przykrywając ściereczką, w ciepłe miejsce na minimum 1 i 1/2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, formując z każdej podłużne bułeczki. Spłaszczyć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180’C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Połączyć dokładnie składniki nadzienia na jednolitą pastę. Bułeczki naciąć nożem do połowy, po środku, wzdłuż. W środku nacięcia umieścić nadzienie (ilość około 1 łyżeczki).

Piec 15 minut. Podawać ciepłe.

bulkiczosnkowe2

bulkiczosnkowe

2 thoughts on “Bułeczki czosnkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s