Bogracz

bogracz2Prosty przepis na gulasz wołowy z ziemniakami, który robiony w kociołku nad ogniskiem, zwie się bogracz. Mój bogracz jest gęsty, chętnie jem go z chrupiącym kawałkiem chleba. Do gulaszu możecie dodać więcej warzyw – marchew, cukinię, papryki innych kolorów, pełna dowolność. Jeśli zaś wolicie wersję – zupa gulaszowa, wystarczy, że dolejecie bulionu lub gorącej wody.

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 3 duże ziemniaki
  • 250 ml passaty lub gęstego soku pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Mięso doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na patelni dobrze rozgrzać olej lub oliwę. Smażyć mięso kilka minut.

W większym garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Smażyć przez chwilę pokrojoną cebulę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Papryki oraz ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć kilka minut. Dodać usmażone mięso. Przemieszać. Dodać passatę, paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Włożyć ziele angielskie oraz listki laurowe. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek, i gotować do czasu aż mięso i warzywa zmiękną, minimum 2 godziny. Co jakiś czas przemieszać gulasz.

Pod koniec gotowania spróbować gulasz i doprawić solą i pieprzem.

bogracz1

Reklama

3 uwagi do wpisu “Bogracz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s