Pancakes to klasyka amerykańskich śniadań. Na pewno kojarzycie zagraniczne filmy z dzieciństwa, kiedy mama przygotowywała swoim dzieciom stos grubych placków polanych syropem klonowym. Mnie zawsze zastanawiało, jak oni są to w stanie zjeść. I jak można z syropem klonowym podać bekon albo kiełbaski? Ano można. Przekonałam się o tym, kiedy pewnego dnia zawitałam do Stanów, a placki, kiełbaski i syrop klonowy stały się wyczekiwanym śniadaniem.
Zapewniam Was, że posiadacie w domu wszystkie składniki na pancakes’y. Podawajcie je z czym tylko dusza zapragnie – syropem, serkiem waniliowym, owocami, czekoladą, nutellą…
Składniki (na około 8 placuszków):
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 g jogurtu/maślanki/kefiru
- 30 g masła
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej misce połączyć jajko, mleko, jogurt i masło (masło rozpuszczone i ostudzone). Składniki mokre dokładnie wymieszać z suchymi.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu (lub bez). Chochelką wylewać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na małym ogniu. Kiedy wiem, że należy przewrócić placuszek na drugą stronę? Na powierzchni zaczynają pojawiać się pękające bąbelki.
Wyglądają idealnie :)
mmmmm obiecuję synkowi na śniadanie, ae jakoś nie mogę się zebrać, chyba jednak jutro Mu przygotuję z czekoladą i oczywiście syropem klonowym
wyglądają przepysznie *-*
Też mnie naszło na pancakes wczoraj :)
Prawdziwe niebo w gębie :)
Wlasnie zrobilam sa idealne! Ja dodalam maslanki, a zamiast syropu to wymieszalam serek homonigozowany z skruszonymi oreo pycha, polecam!