Amerykańskie pancakes

pancakes2Pancakes to klasyka amerykańskich śniadań. Na pewno kojarzycie zagraniczne filmy z dzieciństwa, kiedy mama przygotowywała swoim dzieciom stos grubych placków polanych syropem klonowym. Mnie zawsze zastanawiało, jak oni są to w stanie zjeść. I jak można z syropem klonowym podać bekon albo kiełbaski? Ano można. Przekonałam się o tym, kiedy pewnego dnia zawitałam do Stanów, a placki, kiełbaski i syrop klonowy stały się wyczekiwanym śniadaniem.

Zapewniam Was, że posiadacie w domu wszystkie składniki na pancakes’y. Podawajcie je z czym tylko dusza zapragnie – syropem, serkiem waniliowym, owocami, czekoladą, nutellą…

Składniki (na około 8 placuszków):

  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g jogurtu/maślanki/kefiru
  • 30 g masła

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej misce połączyć jajko, mleko, jogurt i masło (masło rozpuszczone i ostudzone). Składniki mokre dokładnie wymieszać z suchymi.

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu (lub bez). Chochelką wylewać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na małym ogniu. Kiedy wiem, że należy przewrócić placuszek na drugą stronę? Na powierzchni zaczynają pojawiać się pękające bąbelki.

pancakes1

pancakes5

pancakes3

pancakes4

Advertisements

5 uwag do wpisu “Amerykańskie pancakes

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s