Kurczak po cygańsku

kurczakpocygansku2Nie jestem wielką fanką elementów kurczaka z kością. Kojarzy mi się z oklepanym obiadem niedzielnym i niezidentyfikowanym smakiem tłuszczu, i tak naprawdę (poza filetami) mógłby dla mnie nie istnieć. Kojarzy… A właściwie kojarzył. Wszystko za sprawą koleżanki z pracy i jej męża, który podesłał mi ten przepis. Kurczak wygląda przepięknie w ciemnej glazurze. Sos jest gęsty, słodko-kwaśny i lekko pikantny. Danie smakuje jeszcze lepiej kolejnego dnia, więc warto nie zjadać wszystkiego od razu ;)

Składniki (3-4 osoby):

  • 3 skrzydełka + 3 podudzia z kurczaka
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 10 sztuk suszonych śliwek
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1/3 szklanki soku gruszkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

+ ryż

Kawałki kurczaka posypać solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i obsmażyć z wierzchu kurczaka. Lekko zarumienić skórkę, przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzać do 180’C.

W garnku rozpuścić łyżkę masła. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku. Dodać suszone śliwki (ja przekroiłam wcześniej na pół każdą), keczup, soki, cukier, ocet, powidła, sos chili. Chwilę podgrzewać na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Gorącym sosem zalać kawałki kurczaka.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez około 40 min. Po tym czasie usunąć folię i piec jeszcze 10 minut. Ja piekłam bez folii dłużej niż 10 minut, czekając aż skóra kurczaka zacznie ciemnieć, ale nie przypali się.

Podawać z ryżem.

kurczakpocygansku3

kurczakpocygansku1

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Kurczak po cygańsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s