Ciasto miodowe z jabłkami i migdałami

ciastomiodowezjablkamiJak już zdążyliście się zorientować – nie przepadam za słodyczami. Nie czuję też wielkiej pasji i polotu cukierniczego. Cały czas wyznaję zasadę, że najlepiej wychodzi mi to, co jeść lubię najbardziej. I to chyba święta prawda w każdej dziedzinie. W związku z powyższym, kiedy już najdzie mnie ochota na słodkości (nachodzi bardzo rzadko, a cukiernictwo uprawiane przeze mnie jest zazwyczaj z okazji), staram się omijać przepisy na torty z pięcioma piętrami, przekładane kremami i dekorowane masą lukrową, brrrr.

Ciasto z przepisu na szczęście mało ma z tortów, kremów i lukrów. Za to: jest wilgotne (bardzo lubię), miodowo-jabłkowe (sezon zimowy jeszcze nas nie opuścił), proste (!), i przede wszystkim nie bardzo słodkie, więc nie skończymy na jednym kawałku z dawką cukru na trzy dni.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • białko z 2 jajek
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 szklanki migdałów
  • cukier puder

Piekarnik nagrzać do 170’C.

W misce połączyć mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę.

W drugiej misce połączyć oliwę, miód, esencję oraz 2 jajka. Wymieszać lub zmiksować.

Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do masy miodowej i delikatnie przemieszać. Dodać migdały (jeśli używamy całych migdałów – posiekać wcześniej na drobniej). Przełożyć masę do suchych składników, wymieszać.

Ubić białka z 2 jajek na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie w ciasto.

Przełożyć do okrągłej (22 cm) lub kwadratowej formy. Piec przez 1 godzinę.

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

jablkamiod1

5 thoughts on “Ciasto miodowe z jabłkami i migdałami

  1. Dodałam, ale suszonych, bo znalazłam resztkę. Na wilgotność nie wpłyną, za to ładnie pachniały podczas pieczenia. Degustacja również przebiegła pomyślnie :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s