Spaghetti alla puttanesca

PrintSpaghetti alla puttanesca, czyli nie inaczej jak makaron ladacznic. Podobno włoskie panie lekkich obyczajów przygotowywały to danie między kolejnymi klientami. To chyba moja ulubiona nazwa na makaron, i myślę, że nie jest przypadkowa dzięki swojej przyjemnej ostrości smaków. Wszystko dzięki papryczce chili, która w połączeniu z filecikami anchois, oliwkami i pomidorami daje niesamowite odczucia… smakowe.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 10 filecików anchois
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • kapary (często używane, ja nie dałam)
  • oliwa
  • tarty parmezan, bazylia/pietruszka/świeże oregano do podania

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Papryczkę chili oczyścić z pestek. Papryczkę, oliwki i fileciki pokroić. Dodać na patelnię (jeśli używamy kapary dodać w tym momencie), chwilę podsmażyć. Wlać pomidory wraz z zalewą. Gotować sos na małym ogniu do momentu aż będzie gotowy makaron.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem.

Podawać od razu z tartym parmezanem i ziołami.

spaghettiputanesca1

2 thoughts on “Spaghetti alla puttanesca

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s